اینجا آخر جاده است، چقدر آماده خارج شدن از آن هستید؟
- ارسال شده توسط مدیر
- 0 Comment(s)
وقتی خودرویی از جاده خارج میشود، شرایط و قوانین از همان لحظه تغییر میکند. کارخانه های سازنده خودروهای شاسی بلند و با قابلیت آفرود، محصولاتشان را تا حدی برای شرایط خارج جاده آماده سازی کرده اند، اما آنها مجبورند تا برای ملاحظات اقتصادی و همچنین رعایت سلیقه انواع خریداران که از خودروهای شاسی بلند استفاده درون شهری دارند، حد میانه ای را در نظر بگیرند.
آفرود سواران و بیراهه نوردان اما برای افزایش قابلیت خارج جاده ای خودروهایشان و همچنین برای کم کردن آسیب ها و خسارات احتمالی همیشه به دنبال تجهیزکردن خودروهای خود هستند. خارج از جاده همه نوع خطری خودتان و خودرویتان را تهدید میکند، از یک پنچری ساده لاستیک گرفته تا ازکار افتادن موتور و یا خرابی گیربگس و اجزا فنربندی. خود ما نیز آن بیرون در معرض آسیب های بیشتری هستیم، از یک سرما خوردگی ساده تا گزیدگی توسط جانوران سمی وآسیب های جدی در اثر حوادث خودرویی. پس بهتر است برای همه اینها آماده باشیم.
همانطور که هر روز موقع بیرون رفتن از خانه بسته به شرایط کفش مناسب انتخاب می کنید، اولین گام مهم انتخاب لاستیک مناسب برای آفرود است. لاستیک های مناسب آفرود هم برندهای مختلف با کیفیت ها و استانداردهای مختلف را شامل می شوند. اما به صورت کلی دو نوع لاستیک به لحاظ شکل عاج لاستیک مورد استفاده قرار می گیرد. A/T که مخفف ALL TERRAIN یا همه نوع زمین است و M/T که مخفف MUD TERRAIN یا زمین های گلی است.
لاستیک های M/T به دلیل داشتن عاج های درشت تر ظاهر خشن تری به خودروی شما می بخشند، اما به یاد داشته باشید به دلیل همین عاج های درشت در سرعت های بالا و بر روی آسفالت صدای زیادی تولید می کنند. از سوی دیگر بر روی زمین های لغزنده، مانند روزهای بارانی و یا سطوح یخ زده اصطعکاک کمی دارند و با کمی بی احتیاطی کنترل خودرو را از دست شما خارج خواهند کرد. اما این لاستیک ها در زمین های گلی و یا برف عمیق و تازه با داشتن خاصیت خود تخلیه کنندگی عملکرد بسیار خوبی دارند.
لاستیک های A/T از سوی دیگر طوری طراحی شده اند تا در همه شرایط عملکرد قابل قبولی داشته باشند. بنابراین با توجه به این که اکثر ما از خودروی های شاسی بلندمان استفاده چند منظوره داریم، پیشنهاد ما استفاده از لاستیک های A/T است.
انداختن لاستیک های بزرگترهم همیشه برای آفرودسواران وسوسه کننده بوده است. اما باید در نظر داشته باشید که افزایش اندازه لاستیک یعنی بر هم زدن ضریب های مختلف ماشین که اجزا ماشین بر اساس آنها طراحی شده اند از سنسور سرعت گرفته تا دور موتوری که حداکثر گشتاور و توان موتوردر آن دور بدست می آید. پس اگر به دنبال افزایش سایز لاستیک خودروی آفرودی خود هستید بهترین گزینه انتخاب رینگ و لاستیک با همان سایز فابریک کارخانه و یا در نهایت یک سایز بزرگتر است.
قدم مهم بعدی برای تجهیز خودروی آفرودی ارتقاء سیستم فنربندی و تعلیق ماشین شماست. افزایش دادن ارتفاع و داشتن فاصله بیشتر از زمین باعث برخورد کمتر جلو و عقب خودرو در هنگام بالا رفتن و فرو آمدن از شیب ها میشود و همچنین در صورت استفاده از لاستیک های بزرگتر از گیر کردن لاستیک به بخش های داخلی بدنه و شاسی خودرو جلوگیری می کند.
اما نکته مهم در افزایش ارتفاع این است که صرفا بلندتر کردن ارتفاع ماشین با اضافه کردن اسپیسر و یا واسطه و یا پایه فنر بلندتر به هیچ وجه کار اصولی و استانداردی نیست. اگر طول فنر افزایش پیدا می کند به همان میزان هم باید میزان مقاومت آن نیز تغییر پیدا کند. از طرف دیگر طول کمک فنر نیز با توجه به طول فنر باید افزایش پیدا کند طوری که کمک در هر دو سوی باز و بسته به یک میزان امکان حرکت داشته باشد.
کمک فنر های آفرودی نیز از فن آوری و مشخصات ویژه ای برخوردار هستند. برای مثال کمک های اولدمن امیو OLDMAN EMU که برند کیت های فنربندی ARB است دارای جداره ضخیم تر و مقاوم تر در برابر ضربه هستند و از ترکیب روغن با کیفیت بالا و گاز نیتروژن استفاده می کنند. دارای دیسک های شش سوپاپ روغن برای افزایش قابلیت های رانندگی در آفرود و جاده به صورت ترکیبی است. بوش های ترکیب پلی اورتان و لاستیک و بسیاری فن آوری های دیگر، این کمک ها را در رده بندی کمک های آفرودی در بالاترین رتبه قرار می دهد. هر خودرو کیت مخصوص به خود را داراست و برای ماشین های دارای سپرجلو و عقب و یا بارهای اضافه و سنگین تر نیز شماره های فنی خاص در نظر گرفته شده است. برای آشنایی بیشتر با انواع کیت های تعلیق رده یک یا پنج سانت لیفت می توانید از این بخش سایت دیدن کنید.
انواع کمک فنرهای دیگر در رده های بالاتر هم برای استفاده های حرفه ای تر و مسابقات طراحی و ساخته شده اند که دارای مخازن رزرو روغن جداگانه و امکان تنظیم ارتفاع و سفتی و نرمی کمک فنر ها هم هستند. اما باید در نظر داشته باشید که کیت های تعلیق حرفه ای احتیج به رسیدگی و سرویس بیشتری نسبت به کیت های ساده دارند. البته ARB با معرفی سری کیت های BP-51 در این رده هم یکی از بهترین کیت های فنربندی را به بازار عرضه کرد که با توجه به عرضه آن توسط نمایندگی انحصاری ARB در ایران (مجموعه ARBTEHRAN) با قیمت جهانی در ایران عرضه می گردد و دارای گارانتی و خدمات پس از فروش در ایران نیز می باشد. برای آشنایی بیشتر با انواع کمک های قابل تنظیم می توانید از این بخش وب سایت با انواع آن مشخصات فنی هر کیت آشنا شوید.
حالا که ماشین آفرودی شما هم لاستیک مناسب دارد و هم کیت فنربندی برای شرایط سخت، وقت آن است که فکری برای محافظت بدنه و زیر آن کنیم. بدنه ماشین های دو دیفرانسیل در طبیعت در معرض انواع آسیب و ضربه قرار دارد. اولین جایی که در سفرهای آفرودی صدای برخورد آن با زمین را خواهید شنید به احتمال زیاد سپر جلو و عقب ماشین است. به خصوص در ماشین های با طول بیشتر و با فاصله چرخ بیشتر. قیمت بالا، هزینه تعمیرزیاد و میزان آسیب پذیری سپرهای فابریک و پلاستیکی به قدری زیاد است که آفرودرها همیشه تعویض سپرها را با مدل آفرودی و فلزی در اولویت میگذارند.
اما حقیقت این است که نداشتن سپر آفرودی بهتر از بستن سپرآفرودی غیر استاندارد است. آسیب هایی که ماشین های آفرودی در هنگام برخورد از داشتن سپر غیر استاندارد فلزی میبینند بسیار بیشتر از سپرهای فابریک است. سپر آفرودی استاندارد در ابتدا باید یک پایه یا اصطلاحا دیاق استاندارد داشته باشد و به صورت مستقیم به شاسی متصل نشود. مهمترین کار دیاق سپر، جذب ضربه و افزودن قابلیت تنظیم محل قرار گیری برای سپر است. توجه کنید که در ماشین های دارای شاسی، سپر شما به شاسی متصل می گردد و اتاق و شاسی توسط پایه اتاق به همدیگر متصل هستند و به صورت مجزا از هم دارای لرزش و حرکت هستند. پس وجود داشتن فاصله مناسب بین اتاق و سپر آفرودی باعث جلوگیری از وارد آمدن آسیب به بدنه وچراغ های جلو میشود. به خصوص در هنگام وارد آمدن ضربه، وجود این فاصله باعث جلوگیری از آسیب به گلگیرها و کاپوت و چراغها میشود.
اما این تازه اولین نکته است، میزان تحمل ضربه، سازگاری با ایربگ ها، وجود زاویه استاندارد برای برخورد با خودرو و عابر پیاده همه نکاتی هستند که تنها در سپرهای استاندارد رعایت میشوند.
سپرهای ARB دارای استاندارد تردد در جاده های استرالیا، آمریکا و اروپا هستند که سختگیرانه ترین قوانین را برای تغییر وضعیت خودرو دارند. این سپرها در تصادفات احتمالی طوری طراحی شده اند که حداقل خسارت را به خودروی دیگر وارد آورند. محل نصب پروژکتورهای آفرودی، پایه برای نصب وینچ و آنتن بیسیم از مزایای دیگریست که با نصب سپرهای جلوی آفرودی میتوانید از آن برخوردار شوید.
سپرهای عقب نیز علاوه بر جلوگیری از وارد آمدن آسیب به بخش عقب و زیرین خودرو در هنگام برخورد با زمین با داشتن محل اتصال قلاب در وسط سپر، امکان اتصال تریلر و همینطور اتصال تسمه بکسل را نیز دارا هستند. اتصال قلاب به وسط سپر عقب باعث میشود تا هنگام ضربه زدن، فشار مضاعف به پایه فنرها و شاسی خودروی شما وارد نشود.
برای دیدن انواع سپرهای آفرودی میتوانید به بخش محافظت وب سایت از طریق بخش زیر مراجعه نمایید.
بعد از نصب سپر همیشه جای خالی پروژکتورهای روی آن برای آفرودرها آزار دهنده است. اما پروژکتورها نه برای زیبایی بلکه یکی از تجهیزات لازم برای سفرهای خارج جاده ای هستند. دید کم در شب به خصوص در جاده های خاکی و یا جنگل های مه گرفته میتواند زمینه خطر را برای شما فراهم آورد. پروژکتورهای آفرودی در انواع مختلف و با نور نقطه ای و یا پخش وجود دارند. برای دیدن انواع پروژکتورهای آفرودی میتوانید از طریق بخش روشنایی سایت وارد شوید.
خوب حالا که ماشین ما لاستیک و کیت ارتفاع و سپر جلو و عقب و سیستم روشنایی مناسب دارد، آیا آماده خارج شدن از جاده هستیم؟ نه تا وقتی که تجهیزات نجات را درخودرو همراه نداشته باشید.
گیر کردن و پنچری گرفتن و لاستیک باد زدن یکی از بخش های جدا نشدنی و یا شاید بتوان گفت از لذت های آفرود است، اما در شرایطی که تجهیزات مناسب را همراه داشته باشید. در بیشتر شرایط آفرودی در ابتدای راه اولین کار کم کردن باد لاستیک هاست. چرا که با این کار سطح تماس لاستیک با زمین بیشتر میشود و چسبندگی بیشتری بین لاستیک و زمین ایجاد میشود. برای این کار میتوانید از باد کم کن های سریع ARB استفاده کنید که به راحتی و ظرف چند ثانیه باد لاستیک ها را از طریق باز کردن پیچ داخل ولو به نصف برسانید.
قبل از وارد شدن دوباره به جاده هم میتوانید با استفاده از کمپرسورهای ARB ظرف مدت کوتاهی باد لاستیک ها را به میزان استاندارد برای جاده بازگردانید. کمپرسورهای ARB در انواع مختلف تک و دو سیلندر و به صورت آنبرد که داخل کاپوت ماشین نصب میشوند و پرتابل که دارای کیف حمل جداگانه هستند موجود می باشند. برای خواندن بیشتر در مورد کمپرسورها و تجهیزات باد و پنچرگیری میتوانید از طریق لینک زیر وارد این بخش سایت شوید.
گیر کردن و بکسل کردن هم برای شما تجربه ای لذت بخش خواهد بود اگر تسمه بکسل مناسب، شکل و قلاب مناسب برای اتصال تسمه به خودرو را همراه داشته باشید. تسمه های ARB در سه ظرفیت 8 تن، 11 تن و 15 تن برای هر نوع خودرو با هر وزنی طراحی شده اند. این تسمه ها تا بیست درصد طول خود را که 9 متر می باشد خاصیت کشسانی دارند. این خاصیت کشسانی باعث میشود که ضربه وارد شده به خودرو هنگام بکسل به حداقل برسد و احتمال پارگی تسمه نیز بسیار کم است. اما بهتر است همیشه از پوشش های مخصوص تسمه استفاده کنید و هنگام استفاده از تسمه و یا وینچ آن را بر روی تسمه و یا کابل وینچ قرار دهید. به یاد داشته باشید که در صورت پاره شدن تسمه با شدت و سرعت بسیار زیاد رها خواهد شد پس از قرار گرفتن در اطراف تسمه قرار گرفته بین دو خودرو اجتناب کنید و از دو خودرو و تسمه به اندازه طول تسمه فاصله بگیرید.